perjantai 24. heinäkuuta 2020

EFT, Tapping eli akupisteiden naputtelu

Hei,
olen pitkään miettinyt, kirjoitanko tästä erityisestä aiheesta, EFT tai Tapping tai akupisteiden naputtelu, vai en... sillä aihe ei liity suoraan astrologiaan, vaan yleisemmin hyvinvointiin. Rakastan astrologiaa, koska se antaa monipuolisen näkökulman elämään. Se auttaa näkemään yhteyksiä eri asioiden välillä aivan erityisellä tavalla. Mutta joskus tarvitaan jotain muutakin. Varsinkin kun joskus astrologia näyttää, että ongelmallinen kausi kestää jonkun aikaa.

Olen oikeastaan koko elämäni etsinyt uudenlaisia tapoja voida hyvin ja ymmärtää elämää. Olen ollut kiinnostunut aromaterapiasta, erilaisista joogamuodoista ja meditaatiosta pitkään. Olen käynyt myös useita reikikursseja. Tämä EFT / Tapping / akupisteiden naputtelu on nyt ollut aktiivisesti käytössäni noin viisi vuotta, eli ehkä on jo aika kirjoittaa siitä tänne blogiinkin!

EFT, Tapping tai naputtelu

EFT on lyhenne sanoista Emotional Freedom Techniques. Siitä käytetään yleisesti myös nimeä Tapping, jonka olen suomentanut simppelisti naputteluksi. Tekniikka yhdistää tietoa akupisteistä ja meridiaaneista sekä modernia psykologiaa. Sitä on myös tutkittu laajasti ja sen on todettu laskevan tehokkaasti kortisoli-tasoa eli vähentävän stressihormonin määrää elimistössä. 

Meditoin mielelläni, mutta EFT-naputtelu sopii hyvin pienien ja suurien ongelmien täsmähoitoon. Siinä missä mediotinnin hyödyt näkyvät joskus vasta pitkällä aikavälillä, EFT vaikuttaa nopeasti. Sen perusteet oppii helposti. Sitä voi tehdä omatoimisesti tai youtube-videoiden avulla. Videot, joita itse käytän, ovat englanniksi.

Sama linkkinä, jos video ei jostain syystä toimi: Jessica Ortner opastaa naputtelemaan 

EFT:n käyttökohteet

EFT-naputtelu sopii erityisesti strssiperäisten ongelmien hoitoon. Itse olen käyttänyt tätä erilaisiin kipuihin kropassa, mutta myös sosiaalisten tilanteiden aiheuttamiin jännityksiin. Olen hoitanut sillä flunssia ja jalkakipuja. Joskus pysähdyn kesken lenkin penkille naputtelemaan, ja pystyn taas jatkamaan matkaa muutaman minuutin naputtelun jälkeen. Pari vuotta sitten meille oli tulossa poikani koulun vaihto-ohjelman kautta bulgarialainen lukiolainen viikoksi. Tunsin stressitasoni nousevan, kun mietin vierailua. Näin jo itseni jännittämässä miten vieras viihtyy ja onko hän tyytyväinen vai ei. Onneksi naputtelin ongelmaa jonkin verran, sillä vierailu sujui sitten hienosti, enkä stressannut enää turhaan sitä.

Koska stressi pahentaa melkein kaikkia terveysongelmia, tätä kannattaa kokeilla kaikenlaisiin vaivoihin. 

Miten kannattaa aloittaa?

Videoiden avulla alkuun pääsee nopeasti. Ei kannata stressata, osuvatko sormet täsmälleen oikeisiin kohtiin. Sinnepäin riittää oikein hyvin. Ja kohdat oppii nopeasti. 

Alkuun kannattaa ottaa käsittelyyn jokin melko pieni tai tuore ongelma. Kokemukseni mukaan ne helpottuvat nopeiten, mikä auttaa paremmin tutustumaan tekniikkaan. EFT:llä hoidetaan myös kroonisia ongelmia, jopa PTSD, eli stressperäisiä traumoja, mutta se vaatii enemmän kokemusta ja toistoa. Tuloillaan oleva päänsärky tai flunssa, tai edessä oleva jännittävä tilanne sen sijaan sopivat kokeiluun hyvin. 

EFT:tä voi käyttää stressin hoitoon yleisesti, ihan vaan naputtelemalla pisteitä omaan tahtiin. Aina ei tarvitse hoitaa tiettyä ongelmaa. Naputtelu rentouttaa kehoa joka tapauksessa. 

Aluksi on kuitenkin hyvä määritellä ongelman lähtötaso ennen naputtelua ja muutaman kierroksen jälkeen. Joillakin videoilla tämä opastetaan myös. Esimerkiksi kuinka kova kurkkukipu on asteikolla 1-10 (1 hyvin lievä, 10 pahin mahdollinen). Tämä auttaa seuraamaan edistymistä. Muuten on aluksi hankala hahmottaa auttoiko naputtelu vai katosiko ongelma itsekseen. Mikä sekin saattaa tapahtua naputtelun jälkeen pienellä viiveellä.

Mistä tietoa EFT:stä?

Minulla on pari suosikkia nettisivuista:

Molemmilla sivustoilla on runsaasti videoita ja myös tieteellisiä tutkimuksia EFT:stä. 

Suomenkielistä materiaalia on niukemmin, mutta ainakin Viisas Elämä on suomentanut ja julkaissut aiheesta: Tapping Solution Painonhallinta ja myönteinen kehonkuva

Täydennän tänne listaa sitä mukaa, kun uusia linkkejä tai teoksia tulee vastaan!


Oletko sinä jo törmännyt tähän naputteluun suomeksi tai englanniksi, tai käyttänyt sitä jo pidemmän aikaa?

Voi hyvin!
~ Liisa





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti