tiistai 11. joulukuuta 2012

Meditaatio - pikaopas

Yksi todella tehokas keino vaikeita Neptunus-kausia vastaan on meditointi. Olen säännöllisen epäsäännöllinen meditoija. Itselläni se on ollut pinnalla, kun Neptunus neliöi aurinkoani. Olen löytänyt meditaation uudestaan eri tilanteissa hieman eri muodoissa. Ja todella haastavissa elämänmuutoksissa se on ollut kaikkein tehokkain apukeino. Se tuo sekä selkeyttä että auttaa sietämään stressiä paremmin.Yksinkertaisimmillaan meditaatio on pysähtymistä ja hiljentymistä. Se auttaa pysäyttämään turhan tai ahdistavan ajatusvirran. Siihen tarvitaan vain rauhallinen tila ja vähän aikaa. Liian väsyneenä tai vaikka nälkäisenä ei ole paras hetki meditoida, tai tehdä mitään muutakaan.

Itse pidän asioista yksinkertaisina. Liian pitkä tai vaikea harjoitus jää helposti väliin kiireen tai väsymyksen vuoksi. Ja enemmän ei välttämättä ole sen tehokkaampaa. Kuulemma 15-20 minuuttia päivässä on optimaalisen tehokas aika. Ja aloittaa voi aluksi vaikka viidellä minuutilla, ja venyttää sitä sitten kymmeneen, jos 15 minuuttia putkeen tuntuu ahdistavalta.

Meditaation variaatioita

Itselläni toimivat parhaiten seuraavat variaatiot:
Ajanotto:
Laita kännykän tai herätyskellon hälytys soimaan 15 minuutin päästä. Istu mukavassa asennossa esim tuolilla tai risti-istunnassa lattialla. Keskitä ajatukset kevyesti hengitykseen ja palaa siihen, jos ne harhailevat, mikä on ihan normaalia alussa ja myöhemminkin. Rentoutuminen syvenee asteittain harjoittelemalla. 
Ajanoton hyvä puoli on se, ettei kelloa tarvitse vilkuilla siinä pelossa, että on kulunut liikaa tai liian vähän aikaa. Huono puoli on hätkähtäminen hereille, kun kello hälyttää.

Hengityksen laskeminen:
Istu mukavasti ja keskity hengitykseen. Hengitä rauhassa sisään ja ulos, ja laske sisään-ulos -hengityksiä. Aluksi voit laskea vaikka viiteenkymmeneen ja pidentää siitä sitten sataan tai enempäänkin.
Tämä voi toimia paremmin niille, joita ahdistaa pelkästään istua paikallaan ja tyhjentää ajatukset. Aivot saavat hieman tekemistä, mutta niin vähän ja mekaanista että syvärentoutuminen on mahdollista. Myös harjoituksen keston arviointi ja sen pidentäminen halutessa on helppoa.

Hieman erilainen laskumenetelmä on laskeminen yhdestä kymmeneen ja sitten siitä alaspäin taas yhteen, ja sen toistaminen. Se voi olla mukavaa vaihtelua laskemiseen.

Jotkut käyttävät laskemisen sijaan mieluummin mantraa, jota toistellaan mielessä uudestaan ja uudestaan. Vaikutus on todennäköisesti samanlainen, kun ajatukset keskittyvät pitkään yhteen sanaan.  

Meditaation kaltaisen tilan voi saavuttaa monella muullakin tavalla, kuten tekemällä käsitöitä tai ulkoilemalla tai tekemällä jotakin muuta toisaalta rentouttavaa ja toisaalta yksitoikkoista, mikä voi olla hyvä lisä varsinaisen meditoinnin päälle.

Meditoida voi tietenkin myös, jos kaikki on hyvin, mutta haluaa saada vielä enemmän irti elämästä. Sitä ei tarvitse säästää vain vaikeisiin tilanteisiin... ;)

*** Meditaation lisäksi on paljon muutakin mikä auttaa selkeyttämään itselle ja Universumille mikä on tärkeää: Astrologian apukeinot: Lista-metodi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti